Who We Serve

Health

Winston Family YMCA

The Winston Family YMCA branch is a new, state-of-the-art community on a riverfront urban site. This facility will not only serve the communities who live and work near it in modern and innovative ways, but more importantly, it will pave the way for growth and expansion of critical YMCA programming, as well as improve the health and wellness of Northeast Florida for years to come.

The proposed project includes approximately 69,000 square feet of new construction. The program consists of wellness spaces, group exercise spaces, locker and shower facilities, an aquatics center, meeting spaces, a café, an indoor track, healthy living spaces, and executive offices. The site program includes parking, outdoor café seating, outdoor lawn areas, and a future splash park.

RS&H developed advanced renderings of the design in Sketchup, Revit, and 3-D Studio Max.

Related Services: Architecture | Engineering | Visualization | Interior Design

Downtown Pensacola YMCA

The new 52,000-square-foot YMCA facility will serve 8,000 members and is situated in the historic Palafox district of Pensacola, Florida. A contemporary reflection of the latest trends in athletic facility design, combined with traditional materials, such as brick and stucco, the new facility will be a centerpiece within the surrounding neighborhood, which is planned for future redevelopment.

The building will showcase state-of-the-art venues, including an aquatics center, gymnasium, and wellness center.  Other features will include a Kid’s Zone, lap and therapy pools, an accessible water slide, a spin room, group exercise rooms, a demonstration kitchen, and a multipurpose room. The prominent use of glass promotes healthy living, allows for visual connections between programs, and will bring in natural light throughout the building.  

RS&H served as Designer-of-Record for the project, providing architecture and interior design consulting services to the Architect-of-Record.

Related Services: Architecture | Visualization | Interior Design

Round Rock Cancer Center

Texas Oncology–Round Rock is now a fully integrated cancer center with improved access to quality care through a linear accelerator. This device delivers high doses of radiation through a precisely-focused radiation beam, enabling physicians to treat otherwise inoperable tumors.

RS&H collaborated with US Oncology’s facilities team to expand Texas Oncology’s existing chemotherapy infusion suite to include over 8,000 square feet of radiation therapy. Cancer patients will now have access to radiation technology, allowing treatment of a wide variety of cancers through the linear accelerator.

The suite expansion is also comprised of new oncologist and physicist offices; dosimetry (the calculation of the absorbed dose in matter and tissue resulting from the exposure to indirectly and directly ionizing radiation), exam, and control rooms; a GE computer tomography suite; and 1,500-square-foot vault addition for Varian’s linear accelerator, with space for future expansion of a second vault.

RS&H designed and sited the new vault addition to seamlessly integrate into the existing four-story outpatient building. Stucco, plaster, and indigenous Texas limestone veneers were used over the four- to eight-foot-thick, High Density (HD) concrete walls. Expansive soils at the vault addition required RS&H to provide cased piers to a depth of 25 feet to support the three-foot-thick concrete mat slab, walls, and roof loads. To protect the owner’s technology investment, a 15-year seamed waterproof membrane was placed below the vault mat slab with a 20-year TPO roofing membrane selected.

RS&H also provided a duct return below the counter to mitigate heat generated by the computer systems at the control area. This offered a significant reduction in heat load and cooling needs. US Oncology plans to incorporate RS&H’s cooling design concept into their guidelines for future projects. RS&H also coordinated with the company’s physicist to determine computer tomography and linear accelerator suite shielding requirements.

Ascension Health/St. Vincent’s – Mayo Clinic Collaboration

The Mayo Cancer Center at St. Vincent’s, Riverside is a partnership between two organizations, each of which leveraging its rich history of excellence to complement one another in oncology services. The collaboration allows Mayo Clinic Cancer Center to provide programs and services to more patients directly in the community by establishing a presence at St. Vincent’s Riverside.

The 12,800-square-foot medical suite is located on the fourth floor of the existing DePaul Building. The infusion center for chemotherapy was strategically planned to offer patients and family outstanding views of the St. John’s River from each of the private treatment rooms. A nutrition station accompanied by casual seating are surrounded by soothing, home-like interior finishes and artwork to provide respite for friends and family. In addition to chemotherapy treatment in the infusion center, the clinic will provide medical oncology and multidisciplinary disease-specialized care for various types of cancer.
 
As part of the agreement, Mayo Clinic will staff the facility with a blend of general oncologists based at the Riverside campus, as well as rotating subspecialists traveling from the San Pablo Campus to provide care for patients with more rare and complicated conditions. The physicians will be supported by a team of St. Vincent’s nurses and administrative staff. Through this partnership, both organizations anticipate the ability to diagnose and treat approximately 1,000 new cases of cancer per year in the initial two to three years.

Related Services: Architecture | Engineering | Interior Design

Cardiology Suite Expansion Mayo Clinic

Due to increasing growth, the Mayo Clinic Cardiology department is seeking to expand upon the quantity of existing patient services. In order to add the needed capacity for increased patient visitations, they are acquiring additional clinicians. The additional utilization of the existing Cardiac Catheterization Labs requires the expansion of the prep/hold spaces from 11 to 17 bays.

RS&H provided design services for the addition of 2,096 square feet to the existing post-anesthetic care unit (PACU). In addition, the project required relocation of several spaces to accommodate for added office space, an expansion of the echo/tread rooms, and creation of equipment storage space. The combined square footage for the project equates to 8,457 square feet of scope.

Related Services: Architecture | Interior Design

Cambridge Healthcare Development Corporation

Cancer Care Centers of South Texas (CCCST) determined it needed a 40,000 SF medical office space by 2017 to accommodate its continuing growth. RS&H was engaged to assist in identifying and evaluating various site options, as well as for the design of the build-to-suit facility. RS&H provided professional AE consulting services, ensuring that proper technical expertise was available to deliver the project on time and on budget.

CCCST Research Drive Tenant Improvements

RS&H is providing architectural and engineering services for a 38,000-square-foot tenant improvement, 1,600-square-foot LINAC vault addition, and 400-square-foot service yard for mechanical equipment. These are turn-key services, including preliminary conceptual meetings, design development, and construction administration services.

Emergency Care Clinics

As part of an effort to expand upon member service offerings while providing affordable healthcare solutions, RS&H was called upon for construction documentation and construction administration services for an 8,000-square-foot Crucial Care Center. This unique stand-alone building, located in Winter Park, Florida, includes a total of 20 examination rooms. Because the facility is intended to handle major medical issues, such as heart attacks, as well as minor issues, such as respiratory illness, the examination rooms are designed to handle quick evaluations and a variety of treatments.

Additionally, the facility is equipped for on-site ultrasounds, CT scans, IVs, fluids, digital x-ray machines and diagnostic labs.

Through their comprehensive support - providing construction documents, assisting with procurement and permitting, and performing construction administration - RS&H was able to successfully prepare the Crucial Care Center to provide first-rate, urgent-care services to the residents of the Orlando metropolitan area.

Related Services: Engineering | Architecture | Interior Design

Gastroenterology Clinic and MRI Expansion Borland-Groover Clinic

The Borland-Groover Clinic selected RS&H to design a new administrative clinic building and an MRI expansion for the south campus location in Jacksonville, Florida.  The administrative facility is a 12,000-square-foot expansion located on the west side of the existing building and tying into the existing service yard. This building will house the executive suite for Borland-Groover and will allow the existing third floor to be back filled with clinical space.  

Executive, financial, and human resource functions currently housed in the main campus will be relocated to create new clinical space in the existing facility. The expansion is shaped to work with the flow of existing patient and vehicular traffic, and provide lake views to all executive offices and lobby spaces.

As part of the program, RS&H designed a next-generation data center to support growth, ensure security, and optimize performance.

The 1,300-square-foot MRI expansion will provide a single source for services to their patients.The overall goal of the project is to increase the patients’ positive experience with the Borland-Groover Clinic. The expanded services will increase patient flow and patients will experience a more soothing environment with a sense of place.

The expansion ties into the existing structure, maintaining the integrity of the original exterior architecture. The interior spaces - which are made up of the control room, MRI suite, equipment room, reaction room, and radiologist reading room – are organized for maximum use within a small footprint and focused on patient comfort. RS&H provided all architecture, engineering, interiors, and equipment coordination for this project.

Related Services: Engineering | Architecture | Mission Critical

Baptist Health Women’s Center

This Women’s Center was designed as a tenant improvement to an outpatient surgery center for Baptist Health, a major hospital system. The center aims to become a top-tier diagnostic facility to serve both screening and diagnostic patients, utilizing lighting and materials to create a comfortable, calming, spa-like atmosphere.

A full complement of radiologists will treat patients with advanced technology and procedures, including tomosynthesis mammography, ultrasound technology, stereotactic core biopsy technology, and a full-function digital Optima MR450w 1.5T MRI.

The design also includes a major renovation and addition to the building’s entrance and lobby areas. These changes will make the center more inviting and accommodating to the surrounding urban environment. The clinic is designed to occupy three floors, with access to consulting, image reception and radiology from the ground floor lobby, and exam rooms, mammography ultrasound, and stereotactic/needle procedure areas above.